Motosiklet lastikleri bakımı, bir motosikletin performansı, güvenliği ve ekonomikliği için hayati öneme sahiptir. Lastikler, aracın yol tutuşunu ve frenleme kabiliyetini etkileyen en önemli unsurlardır. Düzenli lastik basıncı kontrolü, lastiklerin zamanında değiştirilmesi, motosikletin tipine uygun lastik seçilmesi, doğru lastik montajı balans ayarı ve lastik bakımı, lastik tamiri ve saklama koşulları, lastiklerin optimum performansını ve ömrünü korumasını sağlar. Doğru şekilde bakımı yapılmış lastikler, güvenli bir sürüş deneyimi sunarak kazaların önlenmesine yardımcı olur.
Bir lastiğin ömrü, sürüş tarzına, kullanılan zemine ve bakımına göre değişmekle birlikte lastik üreticisinin belirttiği süreye göre motosiklete takıldıktan sonra 3 yıl veya 15 bin kilometredir. Ayrıca hasar almış tamiri mümkün olmayan veya risk teşkil edecek olan motosiklet lastikleri belirtilen süreler dikkate alınmadan derhal yenisiyle değiştirilmelidir.
İyi durumda olan lastikler, yakıt verimliliğini artırır ve yakıt maliyetlerini düşürür. Motosiklet lastik kullanımı ve bakımı, sürüş konforunu artırırken, aynı zamanda motosikletin çevresel etkisini azaltarak daha sürdürülebilir bir sürüş sağlar. motosikletinizin lastiklerine düzenli ve doğru bakım yapmak, hem sizin hem de diğer sürücülerin güvenliğini sağlamak için önemli bir adımdır.
Aşağıda motosiklet lastikleri hakkında sık sorulan soruları sizin için derledik.
S1: Motosikletin lastiklerinin eskidiği ve değiştirilmesi gerekip gerekmediğini nasıl anlaşılır?
C1: Motosiklet lastiğinin yan kenarında DOT tarih damgasına bakarak lastiğin yaşını anlayabilirsiniz. Tarih kodu 4 rakamdan oluşmalıdır; ilk 2 rakam lastiğin üretildiği haftayı, son 2 rakam ise yılı gösterir. 4823 tarihli lastik, lastiğin 2023 yılının 48. haftasında üretildiğini gösteriyor. Lastik üreticileri, üretim tarihinden itibaren 5 yıldan daha az bir süre geçmiş her lastiğin yeni lastik olduğunu ve bu şekilde satılıp kullanılabileceğini belirtiyor. Lastiklerin kullanım süresi motosiklete takıldıktan sonra 3 yıl veya 15 bin kilometredir. Ancak lastiklerde yarılma, delinme, çatlak ve benzeri görü veya sürüş konforunu bozan haller olduğunda olduğunda motosikletinizin lastiği değiştirmesi gerekebilir. Bu konuda şüpheniz varsa destek almanız sizin için faydalı olacaktır.
S2: Motosiklet için en iyi lastik türü hangisidir?
C2: Motosikletinize uygun doğru lastiği ve en iyi öneriyi bulmak için Depolas.com lastik kataloğunu kullanmanızı tavsiye ederiz.
S3: Motosikletin ön ve arka kısmında farklı tipte, veya farklı marka lastikler kullanılır mı?
C3: Lastik üreticileri, motosiklet lastiklerini ön ve arka lastikler arasında en iyi kombine performansı sağlayacak şekilde geliştirmiştir. Bu nedenle motosikletiniz için tek tipte ve aynı marka lastikleri kullanmanız önerilir.
S4: Motosiklete daha büyük veya daha geniş lastik takılır mı?
C4: En iyi lastik boyutu çoğunlukla stok lastik boyutudur. Aynı boyuttaki jantlardan daha geniş bir lastik takmaya çalıştığınızda lastiğin optimum şekli/profili bozulabilir ve bu da anormal direksiyon karakterine ve anormal lastik aşınmasına neden olabilir. Eğer gerçekten daha geniş bir lastik istiyorsanız, buna ulaşmanın doğru yolu daha geniş lastiği ona karşılık gelen daha geniş bir lastikle eşleştirmektir.
Aşağıdaki resimde, normalde 180/55/17 ebatlı lastikler için tasarlanmış 5,5x17" jant üzerine 190/50/17 ebatlı bir lastiği takmaya çalıştığınızda ne olacağını görebilirsiniz.

S5: Motosiklet lastikleri yön oklarına göre takılmazsa ne olur?
C5: Motosiklet lastiğinin üzerinde yön okları kalıplanmış olarak varsa lastik, ilgili ön veya arka ok dönüş yönünü takip edecek şekilde takılmalıdır. Bu talimatlara uyulmadığı takdirde aşırı durumlarda yol tutuşu ve lastik aşınması kötüleşebilir veya lastikte hasar meydana gelebilir.
S6: Motosiklet lastikleri üzerinde bulunan kırmızı noktanın anlamı nedir?
C6: Motosiklet lastiklerinden bazılarının, özellikle çapraz lastiklerin, lastiğin yan duvarında kırmızı bir nokta (veya kırmızı bir daire) bulunur. Kırmızı noktanın konumu lastiğin en hafif noktasını gösterir ve montaj sırasında janttaki supap sapı ile aynı hizada olmalıdır (bu, genellikle jantın en ağır noktasıdır). Bu prosedür denge ağırlıklarına olan ihtiyacı azaltır. Kırmızı nokta/işareti olmayan lastikler için lastiği jantla hizalamak gerekli değildir.
S7: Motosiklet lastiklerine balans ayarı yaptırmak gerekir mi?
C7: Motosiklet lastikleri uygun şekilde dengelenmediğinde titreşim, eşit olmayan lastik aşınması ve bozulmuş yol tutuşu gibi çeşitli sorunlara yol açabileceğinden motosiklet lastiklerine balans ayarı yapılması tavsiye edilir. Titreşim veya eşit olmayan lastik aşınması yaşadığınızda motosikletinizin lastiklerine balans ayarı yaptırmanız gerekir.
S8: Motosiklete yeni lastik takıldıktan sonra ilk başta nasıl kullanılmalıdır?
C8: Motosikletinize yeni lastik takıldığında takılan yeni lastikler kaygandır ve kaydırma yapabilir. Motosikletinizin yeni lastiklerini ilk kez kullanırken çok dikkatli olun ve normalden daha yavaş sürün. Aksi takdirde kayma veya çarpma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yeni lastiklerin mevcut kavramanın %100'ünü sağlamaya başlayabilmeleri için lastik ürecisinin tavsiye ettiği kilometre kadar sürüş kat edilerek lastikler "ısı döngüsüne" tabi tutulması gerekir. Bu alıştırma prosedürü genellikle ilk 100/150 KM arasındadır. Bu süre kullanım tarzınıza ve zeminin yapısına göre uzayabilir veya kısalabilir. Alıştırma işlemini gerçekleştirmek amacıyla yeni bir lastik üzerinde zımpara kağıdı kullanmak işe yaramaz aksine lastiklerinize zarar verir. Lastikler doğal sürüş seyrine uygun olarak alıştırılmalıdır.
S9: Motosiklet lastik tamiri nasıl yapılır?
C9: Şambrelsiz (iç lastiksiz) motosiklet lastiklerinde iki tür patlak onarımı vardır. Dıştan İçeriye fitil ile yapılan geçici lastik tamiri veya içten dışarıya doğru mantar yama ile yapılan kalıcı lastik tamiridir. Yolda en yaygın lastik onarımı dıştan içe yapılan geçici lastik tamiridir. Bu tamir tipi tipik olarak özel yapışkanlı ipin veya mini onarıcının sıkıştırılmasını içerir. Dışarıdan içeriye doğru yapılan bu onarım türü, lastiğin motosikletinizden çıkarılmasını gerektirmez ve lastiğin dışından uygulanır. Bu tür lastik tamirleri geçici olarak kabul edilir ve sürücünün motosikletini evine veya içten dışa doğru lastik tamiri yapılabileceği bir servise götürmesine veya yeni bir lastik taktırmasına olanak tanır. Uzun vadeli lastik tamir yöntemi ise içten dışa doğru yapılan lastik tamiridir. Bu yöntemin yol kenarında yapılması kolay değildir çünkü lastiğin motosikletten ve janttan çıkarılması lastiğin içinden yamanın yapılması gerekir. Motosiklet lastikleri araç lastiklerine göre daha fazla yönden esner. Araç lastiğinden farklı olarak motosiklet lastiğinde düşmeyi önleyen yalnızca diğer lastik bulunur. Bu nedenle, lastiğin patlaması durumunda yapılacak en iyi şey onu sadece tamir ettirmek değil, değiştirmektir.
S10: Motosiklet lastiklerinde yeniden diş açmak mümkün müdür?
C10: Motosiklet lastiklerine yeniden diş açılması yasak olmakla birlikte mümkün değildir.
S11: Eski tarihli iyi durumda olan lastikleri kullanmak doğru mu?
C11: Motosiklet lastikleri, üretim tarihinden sonra lastik üreticisinin belirttiği yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi sürüş güvenliğiniz için yenileri ile hemen değiştirilmelidir.
S12: Islak ve kötü havalarda veya kış aylarında lastik basınçları düşürülür mü?
C12: Motosiklet lastikleri belirli bir basınçta çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bazı sürücüler kışın daha iyi yol tutuşu sağlayacağına düşünerek lastiklerinin basıncını düşürürler. Düşük havada kullanılan motosiklet lastikleri daha çabuk ısınır, ancak deformasyon nedeniyle temas alanı azalır ve sırt deseni daha az verimli performans gösterir. Böylece lastikler daha çabuk aşınır ve potansiyel olarak tehlikeli olurlar. Sürüş güvenliği için motosiklet lastiklerinin basınçlarının düşürülmesi tavsiye edilmez.
S13: Motosiklet lastikleri için zorunlu veya tercih edilen lastik basıncı nedir?
C13: Motosikletiniz için önerilen lastik basıncı motosikletinizin üreticisi tarafından belirtilen değerlerdir. Bu Bilgileri kılavuzda veya motosikletin üzerindeki bir etikette (genellikle maşa kolunda) bulabilirsiniz. Ayrıca motosikletinizin kullanma kitabında, üreticinin internet sitesinde bulabilir veya resmi servisinizden bilgi alabilirsiniz.
S14: Motosiklet lastiklerinde ne tür yanak koruyucu veya temizleyiciler kullanılmalı?
C14: Motosikletinizin yan kenarlarını temizlemek için yalnızca yumuşak sabunlu bir solüsyon kullanılması ve daha sonra sade suyla durulanması önerilir. Ayrıca motosiklet lastikleri için en iyi bakım, doğru lastik basıncıdır.
S15: Motosiklet lastikleri nasıl saklanmalı ve bakımı nasıl olmalıdır?
C15: Motosiklet lastikleri, serin ve kuru bir yerde doğrudan güneş ışığından uzakta saklanmalı ve uzun ömür için güneşten korunmalıdır.