Motosiklet Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Motosiklet Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Motosikletimizin lastik yenileme zamanını belirlerken bütçemizden ve sürüş güvenliğinden ödün vermemek için geç olmadan tam zamanını ayarlamak çok önemlidir. Motosikletinizin lastiklerinin değişim zamanının gelip gelmediğine nasıl anlarız?  Motosiklet lastikleri değişim zamanını belirleyen faktörler nelerdir? Motosiklet lastik değişim zamanı ile ilgili tüm merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Motosiklet lastiklerin kullanım ömrü çeşitli kaynaklarda depo ömrü 5 yıl, kullanım ömrü motosiklete takıldıktan sonra 3 yıl veya 15 bin kilometre olarak belirtilmektedir. Ancak lastiğin kullanım süresi, lastiğin maruz kaldığı saklama koşulları, tasarımı, sürücü alışkanlıkları, yol ve iklim koşulları gibi birçok faktör lastiğin ömrünü değiştirebilir. Bu yüzden lastik ömrü ile ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir.

Lastiklerimizin değişim zamanına karar verebilmek için dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar vardır:
 
  • Lastiklerin hasar durumu
  • Lastiklerin aşınma göstergeleri
  • Darbelerden kaynaklanan herhangi bir hasar veya olağandışı  aşınma belirtileri
  • Lastik basıncı

Durumu iyi olmayan lastikler motosikletinizin performansını bozabilir, hatta sizin veya çevrenizdekilerin güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle motosikletinizin lastiklerini düzenli olarak inceleme yapmanız önerilir. Görsel kontroller yaparken sırt bölgesine ve yanaklara özellikle dikkat edilir. Alışılmadık, aşırı veya düzensiz diş aşınması, yabancı cisimler, çıkıntılar veya deformasyon, delinme belirtileri, lastikte çatlama veya herhangi bir bozulma veya hasar olup olmadığına bakılır. Lastiğin temel bir görsel muayenesi, meydana gelmiş olabilecek herhangi bir hasarın belirlenmesine yardımcı olabilir. Hareketsizlik, aşırı kullanım, yanlış basınç, uzun süre güneşe maruz kalma veya nem gibi faktörlerin tümü lastiğin bozulmasına katkıda bulunabilir. Yaşı ne olursa olsun, bu faktörler aşınmayı hızlandırabilir ve güvenli sürüşü sağlamak için beklenenden daha kısa sürede değiştirme ihtiyacını doğurabilirBu hızlı kontrolleri düzenli olarak, her sürüş öncesi ve sonrasında gerçekleştirmek fayda sağlayacaktır.



Lastiklerde delik kesik ve benzeri bir hasar varsa ne yapılmalıdır?

Motosiklet lastikleri dayanıklıdır ve belirli sayıda darbeye dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bazen patlayabilirler. G
örünür hasar belirtileri gördüğünüzde, bu genellikle lastiklerin değiştirilmesi gerektiğinin güçlü bir göstergesidir. Lastiğin patlaması durumunda lastik bir profesyonel tarafından kontrol edilmelidir. Lastiğin iç bölmesinin onarılamaz bir hasara uğradığı tespit edilmişse lastik yenisi ile değiştirilmelidir.

Lastikler Yasal Aşınma Sınırına Ulaştıysa 

Motosiklet lastiği aşınması zamanla tüm lastiklerde meydana gelir. Yasal aşınma sınırının aşılmamasına dikkat edilmelidir. Lastiğin üzerindeki aşınma göstergeleri 0,8 mm yüksekliğindedir. Bu yükseklik tüm lastikler için kesinlikle aynıdır. Aşınma göstergeleri aşınma düzeyine ilişkin bilgi sağlasa da bunun her zaman mevzuatı yansıtmayan gösterge niteliğinde bir değer olduğunun bilinmesi önemlidir. Nitekim resmi yasal sınır her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; Türkiye'de yasal sınır 1 mm iken İsviçre'de 1,6 mm'dir.
Motosikletimizin zeminle tek temas noktası olan lastikler, sürüş güvenliğimizin en önemli unsurlarından biridir. Lastiklerimizin diş derinlikleri yasal sınır olan 1 mm’ye henüz gelmemiş ve görünürde bir hasar yoksa bile motosikletin yol tutuşunda, gidon  hakimiyetinde veya fren mesafesinde bir sorun hissederseniz, vakit kaybetmeden profesyonel destek alarak kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.

Lastikler yaşlanma belirtileri gösteriyorsa

Bir lastiğin ömrünü tahmin etmek zordur çünkü üretim tarihi ile hiçbir ilgisi yoktur. Hiç kullanılmamış veya nadiren kullanılmış lastikler hala eskime belirtileri gösterebilir. Pek çok faktör motosikletin lastik ömrünü etkileyebilir: Hava koşulları, depolama ve kullanım koşulları, yük, hız, lastik basıncı, bakım ve sürüş tarzı lastiklerin lastiklerin mevcut ömrünü koruyabilir veya kısaltabilir.

Lastik üreticileri, motosiklet sürücülerinin lastik sırtında, omuzlarda veya yanlarda deformasyonlar veya çatlaklar gibi dış yaşlanma veya aşınma belirtilerini tespit etmek için düzenli olarak zamanlarının birkaç dakikasını lastiklerini incelemeye ayırmalarını tavsiye ediyor. Ayrıca lastiklerinizin, değiştirilmesini gerekip gerekmediğini değerlendirebilecek bir profesyonele kontrol ettirmelisiniz.

Motosiklet Lastikleri Ne kadar Dayanır?

Motosiklet ve scooter lastikleri montajı yapıldıktan sonra 3 yıl veya 15 bin kilometre dayanması belirtilmekle beraber Hava koşulları, depolama ve kullanım koşulları, yük, hız, lastik basıncı, bakım ve sürüş tarzı lastiklerin lastiklerin mevcut ömrünü koruyabilir veya kısaltabilir. Belirtilen sürelerden sonra değiştirilmeyen lastikler, genel olarak iyi durumda görünseler ve diş aşınma sınırına ulaşmamış olsalar bile sürüş güvenliği için hemen değiştirilmelidir.

Lastik hasar görmüşse ne yapılmalıdır?

Kaldırımlar, delikler veya keskin olmayan nesneler lastiklere ciddi zarar verebilir. Tüm yırtıklar, kesikler veya deformasyonlar bir profesyonel tarafından dikkatle incelenmelidir. Lastiğin tamir edilip edilemeyeceğini yalnızca bir profesyonel doğrulayabilir. Genel bir kural olarak hasarlı veya patlak lastiklerle yolculuk yapılmamalıdır. Lastik tamiri mümkün değilse veya sürüş seyrini tehlikeye atma ihtimali varsa hasarlı lastik yenisiyle değiştirilmelidir.

Bir lastik ne zaman onarılamayacak kadar hasar görür?

    motosiklet lastiğinin tamir edilebilir alanı

    Aşağıdaki durumlarda lastik tamir edilemez:

    • Lastiğin yan taraflarındaki delikler (sadece lastik genişliğinin 3/4'ü olan T bölgesinde onarım mümkündür)
    • Görünür boncuklar
    • Sırt kauçuğunun gevşemesi veya deforme olması
    • Lastiğin iç kısmının bazı kısımlarını gösteren bozulma
    • Yağlar veya aşındırıcı maddelerden kaynaklanan hasarlar
    • Lastiğin yaşlanması nedeniyle kauçuğun çatlaması

    Lastik olağandışı bir aşınma gösteriyorsa

    Lastik sırtlarında belirli yerlerde, ortada veya omuzlarda görülen olağandışı motosiklet lastiği aşınması genellikle yanlış lastik basıncının işaretidir. Aşırı şişirilmiş bir lastik, lastiğin merkezinde daha fazla aşınmaya neden olurken, az şişirilmiş bir lastik omuzlarda daha fazla aşınmaya neden olur ve bu da zamanla lastiğin içindeki karkasa zarar verebilir. Bunu önlemek için lastik basıncınızı, üreticinin tavsiye ettiği değere uygun olacak şekilde düzenli olarak kontrol edin. Düzensiz motosiklet lastiği aşınma ve yıpranmasının bir başka nedeni de mekanik bir sorun (aşınmış amortisörler, şanzıman, sabitlemeler…) veya çok sportif sürüş olabilir. 

    Motosikletiniz için yanlış lastik kullanıyorsanız

    Lastiklerinizi yasal gerekliliklere ve üreticinin tavsiye ettiği ebatlara uygun olarak seçilmesi gerekir. Optimum performans için, tercihen ön ve arka lastiklerde aynı marka ve serideki lastikleri kullanın. Üretici tarafından belirtilmediği sürece asla motosikletinize bir radyal lastik ve bir radyal olmayan lastik takmayın. Doğru lastiklere sahip olduğunuzdan emin olmanın en iyi yolu üreticinin resmi açıklamalarını takip etmektir. Lastiklerinizi değiştirme zamanı geldiğinde, doğru seçimi yaptığınızdan emin olmak için lastik seçicimize göz atabilir veya bir profesyonelden tavsiye isteyebilirsiniz.

    Gerekli tüm kontrolleri yaptıktan sonra motosikletinizin lastiklerini yenileme zamanının geldiğine karar verdiğinizde, hem kendinizi, hem sevdiklerinizi hem de trafikteki diğer sürücüleri tehlikeye atmamak için motosikletinizin lastiklerini tam zamanında yenilemeniz hayati önem taşır.
     


    Lastiklerinizi yenilemeye karar verdiğinizde Depolas.com'da, ihtiyaç ve beklentilerinize en uygun lastikleri bulmaya davet ediyoruz.



    IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.