Motosiklet Lastikleri Tarihçesi

İlk üretim motosikleti olan 1894-1897 Hildebrand & Wolfmüller motosiklet üzerinde kullanıldılar. İlk zamanlarda neredeyse tüm üretim ve özel motosikletlerin lastik boyutları genellikle 22 ila 28 inç (560 ila 710 mm) çapında ve 1+1 ⁄ 2 ila 2 inç (38 ila 51 mm) genişliğindeydi. İlk motosiklet tekerlekleri telliydi, tamamen metalden veya ahşap ve metalden yapılmıştı ve havayı tutmak için iç lastikler kullanılıyordu. İç lastikli ispitli tekerlekler, katı, genellikle alaşım tekerleklerin ortaya çıkmaya başladığı ve sonunda sokak motosikletlerine hakim olduğu ve daha hafif iç lastiksiz lastikleri pratik hale getirdiği 1970'lere kadar standart kaldı.
Motosiklet Lastik Türleri
Spor/performans Motosiklet Lastikleri
Mükemmel kavrama sağlar ancak 1.000 mil (1.609 km) veya daha az dayanabilir. Cruiser ve "sport touring" lastikleri kavrama ve dayanıklılık arasındaki en iyi uzlaşmayı bulmaya çalışır. Ayrıca yarışlar için özel olarak geliştirilmiş bir lastik türü de bulunmaktadır. Bu lastikler virajlarda en yüksek kavrama seviyesini sunar. Bu lastiklerin tipik olarak çalıştığı yüksek sıcaklıklar nedeniyle, lastikler genellikle sürücü varış noktasına varmadan önce optimum sıcaklığa ulaşamayacağından ve dolayısıyla yolda neredeyse hiç kavrama sağlayamayacağından sokakta kullanımı güvensizdir. Yarış durumlarında, yarış lastikleri normalde lastik ısıtıcıları kullanılarak yarış öncesi ideal sıcaklığa getirilir.
Genellikle yüksek viraj alma yükleri için değil, ülke çapında veya uluslararası sürüş için iyi olan uzun yollarda kullanılır.
Kamuya açık yollarda kullanılan sport street lastikleri, viraj ağırlıklı sürüşü benimseyen motosiklet sürücüleri içindir. Bu lastiklerin ömrü uzun değildir ancak yüksek hızdaki virajlarda daha iyi çekiş gücüne sahiptir. Cadde ve spor cadde lastikleri soğukken bile iyi bir çekiş gücüne sahiptir Ancak çok fazla ısındıklarında iç sıcaklıkları arttıkça çekiş gücünü kaybedebilirler.
Track veya Slick Motosiklet Lastikleri
Pist günleri veya yarışlar içindir. Daha fazla üçgen profile sahip olabilirler, bu da eğilirken daha büyük bir temas alanı sağlar. Bu lastikler üreticiler tarafından cadde için önerilmemektedir ve caddede kullanım ömrünün daha kısa olduğu bilinmektedir. Lastiğin üçgenlenmesinden dolayı, merkezde daha az temas alanı olacak, bu da lastiğin uzun süre boyunca düz yolda kullanıldığında ve lastik sırtı olmadığında daha hızlı bir şekilde düz bir nokta oluşturmasına neden olacaktır. Böylece yol tutuşunun neredeyse tamamını kaybedecektir.
Islak Yarış Motosikleti Lastikleri
Her zaman daha yumuşak bir kauçuk bileşiğinden yapılır ve normalde cadde lastiklerinin çalıştığından daha yüksek bir iç sıcaklığa ısıtılıncaya kadar cadde lastikleri kadar çekiş sağlamaz. Çoğu cadde sürüşü, özellikle soğuk iklimlerde ve ilkbahar ve sonbaharda, kaygan zeminin optimum lastik sıcaklığını korumak için lastik üzerinde yeterli miktarda sürtünme oluşturmayacaktır.
Kruvazör motosiklet lastikleri diğer lastik tiplerine göre nispeten daha yenidir. Yakın zamana kadar kruvazörlerde başka lastikler kullanılıyordu ve bu da seyir için pek uygun olmayan bir lastikle sonuçlanıyordu. Örneğin spor lastikleri kullanıldığında, motosikletin lastikleri tam anlamıyla kullanma gücü olmasa bile genellikle motosikletin görünümünü iyileştirmek için kullanılıyordu. Cruiser lastikleri genellikle spor lastiklerden daha ince ve daha kalındır; bu da iyi bir kavrama ve yumuşak bir sürüş sağlar. Genellikle özel jantlar, beyaz lastik kenarları veya lastik çıkartmaları ile süslüdür.
Arazı cross motosiklet lastikleri, toprak yollarda veya yol olmayan dağlarda patikalarda, çamur, kum, çakıl gibi zorlu arazi şartlarında maksimum kavrama sağlamak için pürüzlü, derin dişlere sahiptir; bu tür lastikler asfalt yüzeylerde daha az stabil olma eğilimindedir.
Touring motosiklet lastikleri, genellikle daha fazla dayanıklılık için daha sert kauçuktan yapılır. Daha uzun süre dayanabilirler. Ancak optimum çalışma sıcaklıklarında spor lastiklere göre daha az tam kavrama sağlama eğilimindedirler. Buradaki değiş tokuş, tur lastiklerinin genellikle daha düşük sıcaklıklarda daha fazla kavrama sunmasıdır. Bu da onların soğuk veya kış koşullarında sürüş için daha uygun olabileceği anlamına gelirken, bir spor lastiği asla optimum çalışma sıcaklığına ulaşamayabilir.
Motosiklet Lastikleri Özellikleri
-
Yuvarlanma direnci, lastiğin düz bir yüzeyde yuvarlanması sırasında oluşan dirençtir. Motosiklet lastiklerinin yuvarlanma direnci katsayıları 0,02 civarındadır. İleri hız ile artma ve enflasyon baskıları arttıkça azalma eğilimindedir.
-
Viraj alma kuvveti, viraj alma sırasında bir araç lastiğinin ürettiği yanal (yani yol yüzeyine paralel) kuvvettir. Motosiklet lastiklerinin viraj alma kuvveti katsayıları artan dikey yük, artan şişirme basıncı ve artan sıcaklık ile azalma eğilimindedir.
-
Kamber itme kuvveti, kamber açısı ve sonlu temas alanı nedeniyle dönen bir lastiğin hareket yönüne dik olarak üretilen kuvvettir.
-
Pnömatik iz, dönüşte olduğu gibi sert bir yüzey üzerinde yuvarlanan ve yan yüklere maruz kalan uyumlu lastiklerin oluşturduğu iz benzeri bir etkidir. Yan kaymanın viraj alma kuvvetinin temas alanının geometrik merkezinin arkasında meydana geldiği mesafedir.
-
Gevşeme uzunluğu, bir kayma açısının devreye girmesiyle viraj alma kuvvetinin kararlı durum değerine ulaşması arasındaki gecikmeyi tanımlar.
Yaklaşık 2005'ten bu yana pek çok üretici, ortası daha sert, uzun ömürlü kauçuktan, kenarları ise genellikle yüksek oranda silika içeren daha yumuşak malzemeden yapılmış arka lastikler üretiyor. Tek bileşenli lastikler, yanlar aşınmadan önce orta şeridi aşındırma eğilimindedir. Daha yumuşak yan malzemenin üstün tutuşu, çift bileşikli yapıda daha ekstrem açılarda daha iyi kavrama sağlar.
Lastik Yapısı Hakkında Bilgiler
En yaygın olanları şunlardır:
-
3 haneli sayı: Lastiğin milimetre cinsinden "nominal kesit genişliği"; her iki dış kenardan en geniş nokta.
-
/ : Karakter ayrımı için eğik çizgi karakteri.
-
2 veya 3 haneli sayı : Yüzde olarak yanak yüksekliğinin lastiğin toplam genişliğine "en boy oranı".
-
Lastiğin kumaş karkasının yapısını gösteren harf işareti:
- B : çapraz kayış (yan duvarların lastik sırtıyla aynı malzemeden olduğu ve sert bir sürüşe yol açtığı)
- D : diyagonal
- R : radyal
- (harf işareti yoksa, bu bir çapraz katlı lastiktir.)
-
2 haneli sayı: Lastiğin uyacak şekilde tasarlandığı tekerleğin inç cinsinden çapı.
-
2 veya 3 haneli sayı: Yük indeksi; Maksimum taşıma kapasitesi
-
1 veya 2 rakam/harf kombinasyonu: Hız derecesi; Maksimum hız limiti

İMALATÇI
ANLAS
SIRT DESEN İSMİ VEYA TİCARİ İSİM
WINTER GRIP PLUS
LASTİK EBAT MARKALAMASI
150/70 R 17 M/C
150 – Lastik genişliği (mm)
70 – Kesit oranı
R – Lastik konstrüksiyon teknolojisi
(“-” çapraz, “B” kanvansiyonel kuşaklı, “R” radyal)
17 – Jant çapı (inç)
MENŞEİ ÜLKE
TURKEY
YÜK İNDEKSİ & HIZ SEMBOLÜ
Yük indeksi – 69 (325 kg)
Hız sembolü – V (>240 km/h)
Maksimum Yük & Lastik Basınç Markalaması
MAX. LOAD 325 kg (715 LBS)
AT 42 PSI (290 KPa) COLD
LASTİK KONSTRÜKSİYON DETAYLARI
TREAD: 2 PLIES POLYESTER + 1 PLY STEEL
SIDEWALL: 2 PLIES POLYESTER
DOT MARKALAMASI
DOT – ABD Ulaştırma Bakanlığı kısaltması
1KL – İşletme kodu
8C – Ebat kodu
ÜRETİM TARİHİ
1616
İlk iki basamak (16) – Hafta
Son iki basamak (16) – Yıl
KONSTRÜKSİYON TÜRÜ VE TUBELESS (İç Lastiksiz) / TUBE TYPE (İç Lastikli)
RADIAL
TUBELESS
ONAY NUMARASI
E8 75R – 000919
DİĞER MARKALAMALAR
OK: Pozisyona göre lastiğin dönme yönünü belirtir. (Ön – Arka)
M/C: Yalnızca motosiklet türleri içindir. (Nominal jant çap kodu 13 ve üzeri)
REINFORCED: Lastikler güçlendirilmiş ise, ebat markalamasından sonra REINFORCED veya REINF şeklinde ek markalamaya sahip olur.
TL: Tubeless (iç lastiksiz)
TT: Tubetype (iç lastikli)
TWI: Diş aşınma göstergesi, diş derinliğinin minimum seviyesini gösterir. “Tread Wear Indicator” ifadesinin kısaltmasıdır.
M+S: Çamurlu ve/veya karlı yollarda kullanım içindir.
MST: Off-Road ve On-Road kullanımı için uygun olan, özel hizmet lastiklerini tanımlamak için kullanılır. “Multiservice Tyre” ifadesinin kısaltmasıdır.
NHS: Bu markalamaya sahip motosiklet lastikleri yalnızca yarış veya off-road maksatlı kullanım içindir ve umumi yollarda kullanılamaz. “Not for Highway Service” ifadesinin kısaltmasıdır.